Slim in koeltechniek

header
Terug naar Actueel

Henk Komin 25 jaar bij IJskoud BV

01/02/2017

Als stagiair werktuigbouwkunde stapte Henk binnen bij B.V. Koudebureau IJskoud, het voormalige Installatiebedrijf K.J. Krop op De Omval in Amsterdam. Binnen IJskoud leert hij elk onderdeel en elke discipline kennen, van montage tot werkvoorbereiding en van boekhouding tot verkoop. Henk volgde de gebruikelijke koeltechnische opleidingen en via Post HBO Koudetechniek specialiseerde hij zich verder in het vak.

Rond de millenniumwisseling bereidt hij zich voor op overname van het bedrijf. De ad-hoc werkwijze van ‘pieken in de zomer, duimendraaien in de winter’ ligt hem absoluut niet. Rond 2000 verlegt hij de focus. Vanaf dat moment richt IJskoud zijn pijlen ook op andere branches. Henk maakt nóg een belangrijke strategische keuze: hij ziet geen heil in concurreren op prijs maar wil zich onderscheiden in de kwaliteit van onderhoud en service. Die beslissing brengt ook een ander type klant in het vizier: grote(re) bedrijven en instellingen die hogere eisen stellen. Precies wat Henk voor ogen heeft: budgetteren, vooruitplannen en langetermijnrelaties.

In 2003 neemt Henk Komin het bedrijf over. Hij weet wat de sleutel is voor een succesvolle toekomst: specialisatie. IJskoud betreedt nieuwe werkterreinen, zoals de medische wereld en de voedingsindustrie. Een flinke omwenteling voor de hele organisatie. Immers, de belangen worden groter en daarmee ook de gevolgen. Een stevige professionaliseringsslag volgt. In 2005 stapt José Komin, zijn echtgenote, in het bedrijf. Mede door José raakt dit proces in een stroomversnelling.

In lijn met de ambities zet IJskoud een nieuw en modern bedrijfspand neer. Van het Zeeburgerpad verhuist het bedrijf op 8 mei 2009 naar het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Een stoere plek. Maar vooral een uitbreiding van de mogelijkheden. Zo krijgt het pand op de Digitaalstraat een speciale trainingsruimte voor de eigen technici. Plus een klimaatcel voor proeven en tests in een nagebootste omgeving. Een nieuwe mijlpaal.

In de metamorfose die IJskoud doormaakt, komt ook de automatisering aan bod. Met de introductie van tools als de digitale werkbon en een webportal voor de klant, loopt IJskoud voorop in de markt. Het levert Henk Komin, het brein achter deze innovaties, in 2010 een nominatie op voor de Gouden Kans, de prijs voor de meest innovatieve MKB’er in Noord-Holland.

Henk heeft in zo’n tien jaar vrijwel alle processen geautomatiseerd en geoptimaliseerd. Actief beheer is intussen een specialiteit, installation-based de norm. IJskoud beheert en monitort hele installatieparken van klanten op afstand. En dat allemaal vanuit de Digitaalstraat.

Henk is dé IJskoud-man van het eerste uur. Als doorgewinterd engineer lost Henk met zijn team de meest veeleisende en gecompliceerde technische vraagstukken op. Voor klanten, maar ook intern. Met de ontwikkeling van een ERP-systeem realiseerde hij een automatiseringsslag waarin alle bedrijfsprocessen van IJskoud werden geoptimaliseerd. Sinds 2015 richt Henk zich vooral op ontwikkeling en innovatie en is hij verantwoordelijk voor bijzondere projecten.

Het volledige team van IJskoud feliciteert Henk Komin met zijn 25 jarige jubileum!

Terug naar Actueel